SOBIRANIA ENERGÈTICA
Treballem per encaminar-nos a no dependre dels combustibles fòssils, a tendir cap a models autosuficients energèticament, a circuits energètics petits, a l’aprofitament dels recursos propers.
FRACKING A LA GARROTXA: Perills i alternatives locals
És conegut que a la localitat de Riudaura es van començar a fer prospeccions per desenvolupar tècniques de fracturació hidràulica per a l’extracció d’hidrocarburs no convencionals (Fracking). Passat el temps i degut a l’oposició ciutadana i a la improvisada moratòria estatal per desenvolupar aquestes tècniques degut al seu impacte sobre el sòl, el subsòl, l’aire i les aigües, la cosa no ha anat més enllà… de moment. És qüestió de temps que les empreses interessades tornin a pressionar als governs i administracions per intentar assolir els seus objectius a qualsevol preu, a costa de l’integritat del nostre territori.
És una qüestió que va més enllà de la necessitat de l’ús de combustibles fòssils, i que abasta aspectes com la reducció del consum energètic, un canvi del paradigma de consum i producció d’energia… en definitiva, de la sobirania energètica i la producció a petita escala, tant de l’energia com de la resta de recursos que necessitem per viure, en equilibri amb el nostre entorn. No és fàcil… aquí podeu veure una proposta de transició energètica cap a aquest paradigma, centrat al cas de Riudaura.
​
PROPOSTES AMB VALOR AMBIENTAL
Des de l’ANEGx, amb la vocació de generar un debat ampli i inclusiu, volem fer una aportació per superar l’escissió entre desitjos i potencials, per tal de promoure actituds responsables des d’ara; accions valentes en el futur immediat i, sobretot, responsables envers les generacions futures. Veiem necessari donar l’alerta i treballar per la transformació cap a la ciutat i comarca ambientalment intel·ligent, socialment integrada, motivada i harmoniosa amb les necessitats personals i col·lectives.
Presentem el document “Propostes valor ambiental" , fet a partir de l’esforç de socis, simpatitzants i públic i entitats compromeses en general, que es va presentar el 17/05/2015 al Parc Nou. És un text viu, que necessita de l’aportació de tothom, sigues lliure de fer els teus comentaris per anar donant-li forma. Fes-ho teu! Fem-ho nostre!
​
PORTA A PORTA
Volem una gestió de deixalles on els ciutadans i ciutadanes siguin responsables, i que aturi el vector de producció de deixalles que se’n van a l’abocador. Per tal de promocionar el reciclatge i la consciència col·lectiva envers els residus que generem a la Garrotxa. Aquesta modalitat de recollida permet transformar la gestió de les nostres deixalles per fer realitat la possibilitat de que els residu es converteixi en recurs.
ALTERNATIVES A LA PLANTA DE TRIATGE PROJECTADA A SANT JAUME DE LLIERCA
En molts casos, la política de gestió de residus “sostenible” que promouen les administracions amaga una ineficiència i uns interessos que queden lluny de la cura pel medi ambient. La planta de triatge que es planteja situar a Sant Jaume de Llierca n’és un exemple.
Una alternativa sostenible, eficient i que promou i precisa de la implicació ciutadana (element clau en la nostra relació amb l’entorn) és la recollida porta a porta. Aquí pots veure un anàlisi detallat d’aquesta i altres estratègies aplicat al cas de Sant Jaume i la gestió de residus a la nostra comarca.
SANT JAUME DE LLIERCA AMENAÇA AMB LA VIA JUDICIAL LA PLANTA DE RESIDUS
El govern de Sant Jaume de Llierca (Girona) fa l’últim intent per detenir la construcció de la planta de residus per la via administrativa. El 9 de juliol van presentar un requeriment previ a la Generalitat perquè retirés l’aprovació definitiva del pla especial… Llegir més…
​
MOBILITAT
Tenim una comarca verda, amb un aire que per sort sovint és fresc i renovat. Hem d’aprofitar-ho. Per això volem tendir a la reducció de cotxes a la ciutat d’Olot, a augmentar el costum d’anar en bicicleta i utilitzar transports públics, l’ampliació i prioritat de les vies verdes per bicicletes i vianants, a Olot i a les valls adjacents del Fluvià, Bianya i Llierca. Una mobilitat sostenible significa major respecte per la natura i per nosaltres mateixos. En aquesta temàtica treballem, organitzem, critiquem, eduquem, raonem per tendir cap a una mobilitat el màxim sostenible.
AQUÍ EN TROBARÀS TOTA LA INFORMACIÓ: https://anegarrotxa.wordpress.com/ecologisme/mobilitat/
AGROECOLOGIA
La comarca de la Garrotxa és un referent per l’agroecologia i té un potencial enorme. Els models de consum i producció d’aliments ecològics i justos s’han eixamplat. Especialment és rellevant l’existència de nombroses experiències de pagesía i producció agroecològica, i de nombrosos grups de consum. A més d’una aposta pel consum ecològic, local i de temporada, suposa un model col·lectivitzador, de treball en xarxa, de base, de justícia ambiental i social. Des de l’ANEGx volem donar suport a totes les activitats en aquest camp, pagesos, grups de consum, particulars, xarxes comarcals organitzades… per tal d’unir l’energia que ja hi ha a la comarca.
Els productors agroecològics
Hi ha molts productors i productores ecològics a la Garrotxa. Molts d’elles estan integrades a Tràmec, un grup de pagesos i pageses associats per oferir una amplia gama de producte fresc i de temporada. Col·laboren entre ells intercanviant i compartint feines, materials, maquinària i coneixements. Això els permet la rotació de productes entre finques i la comercialització conjunta d’aquests.
La seva proposta es basa en el coneixement mutu i la confiança entre els productors i els consumidors. Això facilita al consumidor saber com i on es produeix el que menja. Aquesta relació directa, i sense intermediaris, possibilita un consum i una producció responsable, ecològica, i local. Tot plegat, consumir productes de temporada, vendre amb circuits curts i sense grans embalatges fa que el seu producte i el seu consum sigui Agroecològic.
Els grups de consum
Són experiències cooperativistes de persones organitzades per fer compra directa de productes ecològics i de temporada a productors locals. Les tasques que se’n deriven són assumides entre tothom. Suposen una possibilitat
de consum responsable, de qualitat i a un preu just, tant el que paga el consumidor com el que rep el productor.
També existeix a la Garrotxa una xarxa col·laborativa entre els diferents grups de consum, per tal de coordinar-se per fer determinades comandes de productes a l’engròs, compartir informació, promoure activitats de sensibilització… en definitiva, per enfortir l’agroecologia a la comarca.
Aquí pots accedir a informació sobre la Xarxa de Grups de Consum de la Garrotxa i el Ripollès, on et podran orientar i acollir si tens interés en consumir local, ecològic, responsable, de temporada i de qualitat.